Jobba i Sängbutik – Så ser livet ut som sängförsäljare

Jobbet-som-sängförsäljare

Att jobba i sängbutik är ett utav de bästa jobben jag någonsin haft, men det var faktiskt inte allas som jag hade tänkt mig. I denna artikel tänkte jag berätta lite om hur jag hamnade i branschen, och hur arbetet i en sängbutiker egentligen ser ut. Och jag kan avslöja en sak direkt, som sängförsäljare går man lätt upp i vikt!

Varför jag sökte jobb i en sängbutik

Anledningen till att jag började jobba i en sängbutik var av den enkla anledningen att jag trodde på produkten, och att jag älskar försäljning. Allt började för mig med att jag för några år sedan klev in i en sängbutik strax innan jul för några år sedan. Jag hade panik över julklapp till tjejen, och hade i ärlighetens namn noll koll på vad jag skulle köpa. Men när jag gick förbi butiken slog mig tanken ”en kudde kanske”, detta på grund av att jag visste att min flickvän hade ont i nacken jämt och ständigt.

Både jag och min flickvän jobbade vid denna tidpunkt i en matbutik, och det var mycket tunga lyft som som slet på kroppen. När man inte bar på banankartonger, satt man stilla i kassa många timmar i streck. Detta gjorde att man blev ganska sliten, vilket jag tror många från matbutiker kan skriva under.

Superservice av sängförsäljaren

När jag kommit innanför sängbutikens dörrar titta jag mig runt omkring lite, och visste lika lite om detta som de flesta andra gör som kommer in i en sängbutik. Just sängbutiker är något som man trots allt inte besöker speciellt ofta, om ens någonsin. Men ganska snabbt kom det fram en sängförsäljare till mig, och fråga hur han kunde hjälpa mig.

Jag berätta att jag ville köpa en bra kudde till min flickvän som hade ont i nacken, och att jag fundera lite på Tempur kuddar då jag hört att dem skall vara bra. Försäljaren tog med mig bort till kuddarna, och vi börja kolla på dem. Han fråga mig hur min flickvän låg i sängen när hon sov, och jag svara att jag trodde hon låg mest på ryggen. Ganska snabbt hitta vi en kudde till henne, men  f..n vad den kosta då.

Ska inte du ha en kudde då?

Tempur Ombracio KuddeDet jag inte då förstått va hur dyra Tempur kuddarna var, men nu kunde jag inte backa ur. Men det skulle bara bli värre, för hans nästa fråga var hur jag själv sov. Även om jag inte tänkt köpa kudde till mig själv, så svara jag att jag låg mest på mage. Snabbt tog försäljaren fram en lustig kudde som såg ut som ett X, och så bad han mig att testa den liggandes i en säng.

Sagt och gjort så la jag mig i en säng, och testade den lustigt utformade kudden. Under tiden berättade försäljaren för mig att kudde var speciellt framtagen för magliggare. Och den var faktiskt ganska skön kudden, och det gick att stoppa in armarna under och omkring den. Vilket enligt försäljaren skulle råda bot på mina avdomnade armar som skedde varje natt.

Jag förstod att detta nu skulle bli dyrt, men det försäljaren i butiken berätta verkade vettigt. Så det var bara att pynta, och hoppas på det bästa.

Helt fantastiska kuddar

Några dagar senare var det så dags att testa våra nya kuddar, och wow kan jag bara säga. Redan första morgonen efter märkte jag klar förbättring, och det gjorde också min flickvän. Kuddarna verka faktiskt fungera, och detta imponera djupt på mig. Och jag ska vara ärlig, jag som så många andra tänkte egentligen inte speciellt mycket på sömn och sängar vid denna tidpunkt. Och ännu mindre skulle jag aldrig någonsin köpa så här dyra kuddar.

En tanke om att jobba i sängbutik väcktes

Jag tror att jag redan där och då bestämde mig för att jag ville jobba in en sängbutik. Jag var så imponerad över att en ynka kudde kunde förbättra min sömn, så vad kan då inte en säng göra. När tanken väl var född, fanns det ingen återvändo. Redan samma dag gick jag in på Sova’s hemsida, och kolla om det fanns några lediga tjänster. Det fanns inga lediga tjänster just då, men bara några månader senare fans det en ledig tjänst i butiken. Denna tjänst som försäljare sökte jag naturligtvis, och kom in på intervju. Tyvärr bomma jag min första chans, och det skulle ta några år till innan nästa chans kom.

Och så fick jag jobbet i sängbutiken till slut

Efter några år kom en ny chans, jag såg att samma butik sökte ny personal igen. Jag tänkte bara, nu jävlar jag ska ha detta jobb. Jag tog och sökte jobbet, och ännu en gång kom jag vidare till intervju. Denna gången var jag mer förbered, och denna gång fick jag jobbet. Jag tror att jag denna gång fick jobbet pga av att jag helt ärligt bara berätta att jag verkligen trodde på sömn som produkt. Även om jag inte kunde ett skit om det, så var jag grymt intresserad av det. Detta var något som jag tror butikschefen i sängbutiken verkligen gilla, och hon märkte nog att jag mena det genuint.

Min första dag som sängförsäljare

Sängar.com GrundareÅ så kom dagen, min första dag som sängförsäljare. Naturligtvis var det väldigt mycket att ta in i början, precis som det är på alla andra nya jobb man börjar på. Men det som stod klart från redan dag ett, var att detta handla väldigt mycket om försäljning.

Vist fick jag utbildning i sängar och sömn, alltså våran produkt i butiken. Och det var framför allt denna delen av utbildningen jag tyckte var roligast. Men den stora delen av utbildningen jag fick de första dagarna var i försäljning, eller metodiken som det kallades för. Man förstod väldigt snabbt att detta var den stora nyckeln i att bli en bra sängförsäljare, och jag vart nästan lite besviken att det inte handla mer om sömn.

Väldigt lite kunder i sängbutiken

Den andra stora uppenbarelsen för mig var vad lite kunder det kom in till butiken. Jag som precis kommit ifrån en matbutik med ca 1000 kunder om dagen, fick chock att det bara var ca 30 kunder per dag. Vissa dagar kunde det vara ännu mindre kunder, och nästan helt dött i butiken vissa tider.

Jag som var van vid stress och mycket spring, kände mig lite olustig i början faktiskt. Det var nästan för lugnt, och mycket tid gick åt att träna i början. Och tid var något vi hade gott om, vilket i sig var bra. Det gjorde att man snabbt kunde lära känna sina kollegor, och ganska snabbt lära sig om både sömn och sängar. Och ganska snabbt lärde jag mig jättemycket om både sängar och sömn.

Sälj, sälj och sälj..

Som jag tidigare nämnde så var kanske den största överraskning för mig, att jobbet som sängförsäljare verkligen handla om försäljning. Detta kan låta konstigt, men jag tror du måste vara där själv för att förstå hur mycket sälj det faktiskt är. Och detta är inte så konstigt heller, alla kunder är nämligen extremt viktiga. Med så få kunder per dag, och eventuellt ett sälj på ca 20.000 och uppåt per kund blir det väldigt viktigt att verkligen göra bästa av varje kund.

Och detta var något man snabbt drillades i, alla kunder är extremt viktiga. Och jag tror det är få andra butiker än sängbutiker, du kan gå in i och få så otroligt bra service. Vi ville verkligen känna att vi gjort allt för att du ska köpa en säng, och då menar jag också verkligen allt. Hade jag listat alla knep och trix vi gjorde för att sälja säng, ja då hade du tappat hakan. Vi var minst sagt kreativa, och inget var för mycket för att få sålt en säng.

Hög konkurrens som sängförsäljare

Inte nog med att det finns andra sängbutiker som också säljer sängar, du har också extrem intern konkurrens. Dina kollegor är väldigt duktiga säljare, och alla hoppar upp som vargar när det äntligen kommer in en kund. Alla släpper det dom gör, och försöker vara först på kund.Och alla försäljare i butiken vill sälja, och alla vill vara bäst. Även om vi är ett TEAM, så märktes det väldigt tydligt att alla tävla mot varandra. I och med att alla fick varsin budget, så hade alla en siffra att jaga. Men alla ville också slå sina kollegor, och mycket tid gick åt att kolla vem och vad som sålde bäst.

Inga raster, inget problem

Jag minns att jag innan jag börja jobba på SOVA sökte på dem på Google. Där fick jag fram lite artiklar om att SOVA var någon sektkultur där försäljare inte fick rast, vilket lät oroväckande. Och ja det stämmer på sätt och vis, men inte på så vis som tidningarna fick det att framstå det som. Det är nämligen så att alla vill så gärna ta nästa kund, så man skiter i att ta sin rast. Och vissa dagar kunde det gå en hel dag utan att man åt något, men detta var mer ens eget fel. Hungern på att sälja, släckte helt enkelt oftast hungern på mat. Jag personligen upplevde aldrig detta som ett problem, och framför allt inte om man tar med i beräkningen att till största del som försäljare inte gör ett skit.

Väldigt lite att göra I en sängbutik

När det kom in en kund kunde man ta hand om denna kund i flera timmar, inte alls ovanligt att man hade en och samma kund i 3-4 timmar i streck om det behövdes. Detta var den roliga delen med att jobba i sängbutik, men tiden i mellan var väldigt tråkig. Och det är tyvärr den tiden man har mest av.

Jag skulle säga att du säljer ca 10-20% av din arbetstid, och resten av tiden dricker du kaffe och surfar på mobilen. Och det är något som kan låta as gött, och det är det också i början. Men när du har kollat igenom alla serier på Netflix vilket du snabbt gör, så börjar man snart klättra på väggarna. Nu ställer du dig säkert frågan om det inte finns något att göra I butiken, jo kanske det gör.

Men jag personligen tror att mycket utav det jobbet man gjorde med själva butiken, var ofta mest för att släcka ångesten över att man inte gjorde något. I en sängbutik blir det väldigt sällan stökigt, och det finns inte så mycket att göra. Ofta plocka vi lite i hyllorna, och gjorde om dem. Men detta var nog kanske inte alltid till det bättre, utan snarare för att man var sugen på att göra något kreativt.

Kaffe och godis som sängförsäljare

När du jobbar i en sängbutik har du som du säkert förstår mycket dö tid. Inte allt för sällan går denna tid åt att dricka kaffe, tjöta och ligga i sängarna och glo på mobilen. Vissa dagar mins jag att man knappt tog sig ur sängen man la sig. Många som jobbar som sängförsäljare kan skriva under på att man snabbt börjar komma in i ett dåligt mönster, där man rör sig lite och äter mycket godis och kakor.

Vem passar jobbet som sängförsäljare till?

Enligt mig passar detta jobbet de flesta, dock kanske inte för den som inte gillar långa kundmöten. Att vara sängförsäljare i en sängbutik är väldigt mycket sälj, så gillar du inte försäljning så ska du undvika jobbet i en sängbutik. Men gillar du båda dessa aspekter av jobbet i en sängbutik, så ska du verkligen söka jobb där. Du kommer lära dig otroligt mycket om försäljning, och sängar och sömn. Det sist nämnda är den delen jag personligen gilla bäst själv, och därför skapa jag också denna webbplats.

Men förvänta dig inte att det kommer att likna något annat butiksjobb du haft, för det är inte likt något annat. Det är väldigt lite och göra i en sängbutik, så du måste vara lite kreativ för att fördriva tiden på bästa vis. Etrt annat tips är att skaffa dig ett gymkort från start, för du kommer annars att lägga på dig några kilon under resans gång.

Här hittar du jobb på sängbutiker

För dig som nu känner dig sugen på att börja jobba i en sängbutik, eller för den delen möbelbutik som säljer sängar. Har Sängar.com satt ihop en hel lista med svenska fysiska sängaffärer i Sverige. Gå in på varje butiks hemsida och se om det finns några lediga tjänster. Finns det inga just nu, så ska du inte vara blyg för att ringa och höra dig för ändå. Saker och ting går snabbt, och rätt som det är finns det en ledig tjänst i sängbutiken.