Så väljer du rätt kudde

Att välja rätt kudde är enklare sagt än gjort, och de flesta av oss har köpt hur många kuddar som helst genom åren. Kudden har stor betydelse för din sömn, och påverkar hur utvilad du kommer att vakna upp.

I denna guide går vi igenom hur du ska tänka när de köper en ny kudde, och vilka de vanligaste fallgroparna är.

Varför är det så viktigt med bra kudde?

En bra kudde gör att du inte vaknar upp och är stel i nacken, och känner dig mer utvilad. Har du en dålig kudde så kommer du att vakna upp under natten, vilket resulterar i att du får stöd djupsömn.

Om du tänker hur mycket du faktisk använder din kudde, så är även den dyraste varianten billig i jämförelse med vad du får för pengarna. Vårat tips är att satsa på en ordentlig kudde direkt, så slipper du köpa massa kassa längs vägen.

Tre olika sov positioner, tre olika kuddar!

Vi människor sover i tre olika positioner, och för dessa tre finns det också 3 olika kuddar. Vanligtvis brukar vi kalla dem för låg, medium eller hög. Nedan går vi igenom vilken kudde du ska välja.

Låga kuddar – För dig som gillar att sova på magen.

Tillhör du dem som sover på magen, så ska du välja en låg kudde. Anledningen till detta är att du inte vill att huvet ska komma upp för högt i relation till ryggraden. Har du en kudde som är för hög kommer du dels få en vriden nacke, och ont i hela ryggraden när du vaknar upp!

Medelhöga kuddar – För dig som sover på ryggen!

En medelhög kudde är perfekt för dig som sover på ryggen, eller rör dig mycket under natten. Man kan säga att denna typ av kudde är en allround kudde, men funkar bäst för dig som sover på ryggen.

Höga kuddar – För dig som sover på sidan.

För alla er som gillar att sova på sidan, så är det höga kuddar som gäller! Avståndet mellan din axel och nacken är som störst i sidoläge, därav behöver du också en högre kudde.

Bonustips:

Passa på att köpa ny kudde när du köper ny säng, det är bästa tillfälle att få rätt kudde. Anledningen till detta är att vilken säng du har kudden i, har också stor betydelse. Har du en mjuk säng som du kommer ner mycket i, behöver du kanske en lägre kudde.

Och vise versa blir det med en väldigt fast säng som du inte kommer ner i. Då ska du istället välja en högre kudde.

Skillnaden på material i kuddarna

De tre främsta materialen man gör kuddar i är fiber, dun och tryckavlastande kuddar. Vill du veta mer om skillnaden mellan dem, och vilka för och nackdelar de har så hittar du det här.